Kuru İğneleme (Dry Needling)
Kuru iğneleme; Tıpta triger point (triger nokta) dediğimiz hassas noktalara akupunktur iğneleri batırılarak bu ağrılı noktaların çözülmesini ve kasın normal gerginliğine dönmesini sağlayan tedavi yöntemidir.Triger nokta yani tetik nokta kas liflerinin normal işlevsel ilişkisinin bozulduğu, basıldığında çevreye dağılan bir ağrı oluşturan hassas kas bölgeleridir. Tetik noktalar içinde bulundukları kası güçsüz ve gergin yaparlar. Sürekli gergin olan kas komşusu olduğu eklemde de ağrılar olurabilir. Örneğin dizin dış kenarındaki kasta tetik nokta olduğunda menisküs benzeri ağrı oluşturur.
Tetik noktaların ağrısı yayılan tipte bir ağrıdır. Yani ağrı kastan farklı bir yere yayılabilir. Bu yüzden ağrının yayılımına bakılarak triger noktanın hangi kasta olduğu tespit edimelidir.Günümüzde tetik nokta ağrıları çok yaygındır. Tetik noktalar her zaman aktif değildir. Aktif olan tetik nokta bir şekilde pasifleşebileceği gibi pasif olan bir tetik nokta da bir uyaranla karşılaştığında aktifleşebilir..
Kuru iğneleme bu tetik noktaların tedavisi için kullanılan yöntemlerden biridir. İğnelemede uygulanan bölgeye göre farklı boyda akupunktur iğneleri kullanılır. Herhangi bir enjeksiyon herhangi bir ilaç olmadığı için adına kuru iğneleme denmiştir. Hiçbir yan etkisi olmayan zararsız bir yöntemdir.Tedavinin kaç seans olacağı problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin geçmişine ve başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre planlanır. En sık 5 - 10 seans olarak planlanır Nadiren 10-15 seans gerektiği durumlar da görülebilir. Haftada ortalama 1-2 seans yeterlidir. Tedavide başarı oldukça yüksektir.
Kuru iğneleme tedavisi 12-15 yaşın üstünde herkese uygulanabilir. Kanamaya neden olmaz. İğneler çok ince olduğundan hissedilmeyeceği için iğne fobisi olanlarda kullanımı uygundur. Kanser hastalarında, eşlik eden kas ve tendon ağrılarında da başarı ile kullanılır; ağrılarda ciddi azalmalar görülür. Çünkü kanserdeki ağrıların tümü kanserden dolayı değildir.Kuru iğneleme yöntemi tek başına ağrıyı azaltıp geçirebilse de mutlaka uygun germe egzersizleri ile kombine edilmelidir. Aksi takdirde ağrılar tekrarlayabilir. Ayrıca eğer altta yatan hastalık varsa tedavi edilmelidir.
- Kas romatizması (Miyofasyal ağrı sendromu), Fibromiyalji
- Her türlü eklem ağrıları
- Boyun ve Bel fıtığı
- Omuz impingement sendromu
- Adeziv kapsülit
- Donuk omuz
- Menisküs
- Çene eklemi hastalıkları
Kuru İğneleme erken gebelik, lokal enfeksiyon ve kanama oluşturan hastalıklarda uygulanmaz
Tüm Uzmanlık Alanlarımız
Uzm. Fzt. & Osteopat Serkan YEŞİLOĞLU
İlk, orta ve lise eğitimimi Antakya’da tamamladım. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum.
2005-2014 yılları arasında ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya’da kullanılan en etkin tedavi teknikleri olan manuel fizyoterapi ve osteopati eğitim uzmanlıklarını tamamladım.
Hızlı İletişim
- Adres Akdeniz Mh. 6. Sokak Konut Royal Apt. 10/2 Defne / HATAY
- E-Posta info@serkanyesiloglu.com
- Telefon 0533 927 50 32 / 0532 567 35 51